Financiële planning

Als gecertificeerd financieel planner ben ik aangesloten bij de vereniging van financieel planners. Onderstaand wordt kort uitgelegd wat financiële planning is en wat een financieel plan u voor voordelen biedt. De kosten van een financieel plan zijn sterk afhankelijk van uw situatie. Bent u particulier of een ondernemer/directeur grootaandeelhouder? Daarnaast is ook de complexiteit een kostenbepalende factor. Wilt u een quickscan in plaats van een uitgebreid financieel advies, of een advies met betrekking tot een specifiek onderwerp dan is dat uiteraard ook mogelijk.

De grote waarde van een helder totaalbeeld

Financiële wensen en verplichtingen variëren flink tijdens een mensenleven. Kinderen die gaan studeren, de aankoop van een woning, pensionering: mooie gebeurtenissen, maar u moet er wél goed op zijn voorbereid. Financiële planning brengt uitkomst. Door middel van een persoonlijk financieel plan creëert u overzicht over wat nodig is om uw wensen en ambities te realiseren.

Financiële planning

Financiële planning helpt u bij het in kaart brengen van uw financiële situatie en het plannen van uw financiële toekomst. U brengt uw inkomen, uitgaven en vermogen met elkaar in verband en plaatst ze op een tijdlijn. Ook weegt u uw persoonlijke omstandigheden mee: bent u getrouwd, kunt u op termijn misschien een erfenis verwachten, welke rechten bouwt u op binnen de sociale zekerheid? Zo ontstaat een persoonlijk financieel plan.

Scenario’s

Iedere schets van uw financiële levensloop is vanzelfsprekend een momentopname. Een goed financieel plan houdt echter ook rekening met veranderingen en onvoorziene tegenslag. Dit gebeurt door meerdere scenario’s door te rekenen. Zo weet u precies waar mogelijke risico’s zitten, wat u al goed hebt geregeld en wat u nog moet aanvullen of bijsturen. Kortom: u schept een helder totaalbeeld van uw financiële wensen en mogelijkheden.

Persoonlijk financieel plan

Een goed persoonlijk financieel plan biedt inzicht in de ontwikkeling van uw inkomen, uitgaven en vermogen en helpt uw risico’s te beheersen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • loopbaan- en salarisontwikkeling
  • pensioenopbouw
  • woonlasten en de waarde van de woning
  • de kosten van studerende kinderen
  • risico’s zoals arbeidsongeschiktheid en het verlies van je partner